Driftstatus:

Vår historia

Året är 2001 och Sverige är ordförandeland i EU. Myndigheter har börjat diskutera “24-timmarstjänster” för medborgarna och i EU ändras lagarna så att en elektronisk underskrift blir likställd med en fysisk.

Att grundidentifiera en hel befolkning och utfärda e-legitimationer är både tidskrävande och dyrt. Därför sneglar man mot de som har den största identifierade elektroniska kundbasen: Internetbankerna.

Kvinna_utomhus_1400x930

Ett konsortium bildas där de flesta av de stora svenska bankerna deltar. Syftet är att utveckla en generell infrastruktur för e-legitimationer, som ska uppfylla kraven från myndigheter och banker och kunna accepteras av både allmänhet och företag. Förhoppningen är att kunna tillfredsställa behovet av e-tjänster i samhället. I september 2002 bildas Finansiell ID-Teknik BID AB.

Den första e-legitimationen utfärdas

2003 utfärdas den första BankID-legitimationen. Det är en kund i Skandiabanken som laddar ner sitt BankID och skriver under sin elektroniska adressändring. Redan det första året lockas 27 000 personer att skriva under sin deklaration med BankID. Men det är fortfarande inte många i Sverige som vet vad en e-legitimation är.

Vid årsskiftet 2003-2004 passerar antalet BankID-användare 100 000. Ett stort antal med tanke på att det än då länge finns ganska få tjänster att använda sin e-legitimation i. Skatteverket och Försäkringskassan är tidigt ute och kommer att forsätta vara drivande i den ökande användningen av e-legitimationer. Infrastrukturen utvidgas när också Länsförsäkringar Bank, Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen börjar ge ut BankID till sina kunder hösten 2004.

Sverige i framkant

Under deklarationsperioden i maj 2005 når BankID 500 000 användare. Ett intensivt arbete med att utveckla funktionalitet och användarvänlighet pågår och i november blir det möjligt att utföra ärenden med BankID på kort.

Internationellt väcker framgångarna stort intresse och flera utländska myndighetsdelegationer kommer på besök. Under 2006 kommer allt fler självbetjäningstjänster hos såväl privata företag som kommuner och landsting och för första gången används BankID över 2 000 000 under en månad.

De tre utfärdarna av e-legitimationer på marknaden, BankID, Nordea och Telia, enas om en gemensam mötesplats för privatpersoner och e-legitimationer: www.e-legitimation.se.

Nästan alla känner till oss

I november 2007 har vi funnits i drygt fem år. Med tiden har kännedomen om e-legitimation gått från i det närmaste obefintlig till nästan total.

Synovate gör en undersökning bland drygt 1 200 privatpersoner som visar att 95 % känner till BankID och e-legitimation.

I januari 2008 köper SEB 18,3 % av aktierna i Finansiell ID-Teknik och blir en av de största ägarna. SEB deklarerar att man också kommer att börja ge ut BankID till sina kunder. Samtidigt pågår projekteringen av nästa stora bärare av BankID - BankID i mobilen.

Internetbank och mobil

Bland BankID-bankerna börjar den egna användningen av BankID i Internetbanken att dominera; under 2009 öppnar Handelsbanken och Skandiabanken upp för identifiering och underskrift med BankID.

Swedbank och Länsförsäkringar Bank använder BankID som ett komplement till befintliga säkerhetslösningar. Samtidigt ansluts en ny bank, Sparbanken Syd. Under hösten påbörjas ett förhandstest av BankID i mobil av 1 000 kunder.

Den stora dagen inträffar den 14 april 2010 då BankID i mobil lanseras. Efter år av arbete börjar Swedbank ge ut BankID i mobil för användning i Internetbanken. Mobiloperatörerna Telia och Telenor är med från start. Förväntningarna är stora, och flera BankID-banker står på tur.

I januari 2011 står det klart att även Nordea går med i BankID. Innan dess har 3,8 miljoner svenskar en e-legitimation och när även Nordea börjar sin utgivning av BankID kommer 7 miljoner bankkunder ha möjlighet att aktivera ett BankID.

Surfplattor, mobiler och Swish

Utvecklingen av appar och mobila tjänster går snabbt. Intresset från marknaden av en mobil e-legitimation är stort. I juni 2011 lanseras Mobilt BankID för mobiltelefoner och surfplattor, och fortsätter den utveckling som påbörjades med BankID i mobil.

Bankernas nya mobiltjänst Swish lanseras i december 2012 och blir snabbt en succé. Mobilt BankID används som säkerhetsmetod.

Mobilt BankID klättrar snabbt i popularitet och bara ett år senare utfärdar alla anslutna banker Mobilt BankID, och det används i de flesta Internet- och mobilbanker.

Mot 8 miljoner användare

Under 2014, 2015 och 2016 växer antalet privatpersoner som har ett BankID av någon typ och det framförallt av Mobilt BankID som ökar.

Fler banker blir utfärdare, som Ålandsbanken och ICA Banken. 90 % av befolkningen i åldrarna 20 - 40 år har minst ett BankID, med Mobilt BankID som dominerande bärare. Under 2015 bröts miljardvallen, då drygt en miljard transaktioner gjordes med BankID. De flesta internet- och mobilbanker, finansiella företag och betallösningar liksom statliga och kommunala e-tjänster är användare av BankID och idag har vi över 8 miljoner användare.