Antal användare:

8 miljoner

Antal användningstillfällen dagligen:

11 miljoner

Antal användningstillfällen årligen:

Över 4 miljarder

Om BankID

BankID är den marknadsledande tjänsten för säker elektronisk identifiering. Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa BankID genom sin bank. I dag använder 8 miljoner svenskar BankID för att göra transaktioner och legitimera sig över internet hos banker, myndigheter, t.ex. Skatteverket, Försäkringskassan och CSN, kommuner och företag.

Antalet användningstillfällen beräknas i år överstiga 4 miljarder. I stort sett alla svenska banker, myndigheter och företag som tillåter elektronisk identifiering använder BankID i sina tjänster för att göra det enkelt, tryggt och säkert för sina kunder.

Några korta fakta

  • 97,5% av alla svenskar i åldern 21 - 50 år har BankID.
  • 94% av alla BankID-användare har Mobilt BankID.
  • De banker som utfärdar BankID idag är Danske Bank, ICA Banken, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Swedbank och Ålandsbanken.
  • BankID finns som Mobilt BankID, BankID på kort och BankID på fil och är en elektronisk ID-handling likvärdig med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar.

Historik

Finansiell ID-Teknik BID AB som står bakom BankID bildades år 2002 sedan de flesta av Sverige största banker bildat ett konsortium med syfte att utveckla en infrastruktur för e-legitimationer. Den första versionen av BankID utfärdades 2003 och Mobilt BankID lanserades 2010. I takt med utvecklingen av appar och mobilanvändning har användandet stadigt ökat och BankID är i dag den i särklass största tjänsten för e-legitimering i Sverige.

Länkar

Statistik
Nyheter

Malin Wemnell

Presskontakt

Ladda ner bilder