Driftstatus:

Extra kontroll för känsliga ärenden

Vissa kundärenden är mer känsliga än andra och kräver extra säkerhet. Det kan till exempel vara när känsliga uppgifter skickas eller vid större betalningar. Då kan du begära en extra kontroll av kundens identitet.

vind_tjej_1400x930

Tryggt för företag och kunder

För att skydda både företaget och kunderna från bedrägerier kan du begära att kunden bekräftar sin identitet en extra gång.

  • Ger extra skydd för dina kunder.

  • Sänker företagets risker.

  • Bidrar till att minska bedrägerier.

Genom att öka tryggheten för känsliga ärenden skyddar du inte bara dina kunder utan också ditt företags anseende och förtroendekapital. Med en extra kontroll kan du minska riskerna och hantera fler ärenden digitalt. Dessutom sänker du företagets risk för bedrägerirelaterade kostnader.

Kontroll av ID-handling från polisen

Kunden bekräftar sin identitet en extra gång genom att fota och blippa sitt svenska pass eller nationella ID-kort med hjälp av NFC-läsaren och kameran i sin telefon. De flesta nyare mobiltelefoner har både läsare och kamera. Kontrollen kan användas för både identifiering och underskrift.

Båda typerna av ID-handling ges ut av polisen i kontrollerad miljö. Vid läsningen kontrolleras att ID-handlingen är äkta och giltig.

Att fota kontrollsidan är ett steg i kontrollen.

Bara om det behövs

Det är upp till dig att bestämma om och när en extra kontroll behövs. En identifiering eller underskrift med BankID håller redan hög säkerhet, men i känsliga situationer kan det extra skyddet ge trygghet för både kunden och företaget.

Samtidigt är det ett extra steg för kunden. Och om kunden inte har sitt svenska pass eller nationella ID-kort till hands kan kontrollen inte göras direkt. Vi rekommenderar att du väljer noga i vilka situationer en extra kontroll ska begäras.

Så kommer du igång

Du som redan har avtal om BankID kan börja begära extra kontroller direkt. Börja med att prata med din avtalspart så att du vet hur det påverkar dina kostnader. Du väljer hur du vill att det ska fungera och dina utvecklare eller din integratör hjälper dig sätta upp det tekniska. Instruktioner finns i vår tekniska guide.

Teknisk guide

Priser

Avtal om BankID tecknas via en av de banker som säljer BankID eller via en integratör. Det innebär att prissättningen kan variera. Prata med din avtalspart för att få reda på vad som gäller för ditt företag.

Har ditt företag inte BankID än?

Anslut ditt företag och få säker digital identifiering och underskrift i alla dina kanaler.

BankID ger många möjligheter

Visste du att BankID kan användas på många olika sätt i ditt företag, från webb och app till chatt, telefon och till och med i fysiska lokaler?

Dessutom uppdateras BankID löpande med nya funktioner och skydd. Uppdatera alltid till den senaste versionen så får du det bästa skyddet och möjlighet att använda nya funktioner.

Läs mer om vad vi erbjuder

Nyheter från oss