Driftstatus:

Digitalt ID-kort

Nu kan du ha ditt ID-kort digitalt i BankID-appen! Ditt digitala ID-kort bygger på samma säkra grund som identifiering och underskrift med BankID.

id-kort-lr

Digitalt ID-kort i din BankID-app

Med ditt digitala ID-kort i din BankID-app kan du snart lämna legget hemma. Det digitala ID-kortet är lika tryggt och säkert som ditt Mobila BankID. Ditt BankID finns också kvar och fortsätter fungera precis som vanligt.

Pass och körkort
Ditt digitala ID-kort gäller inte som resehandling och går därför inte att använda som ett pass när du åker utomlands. Läs mer om polisens resehandlingar

Ett körkort är en handling för att styrka behörighet att framföra olika typer av motorfordon. När du kör bil är du skyldig att kunna visa ditt körkort eller annan identitetshandling för att genast visa att du är du. Digitalt ID-kort från BankID bör uppfylla detta krav vid en kontroll, men vi avvaktar ännu besked från polisen hur körkortslagen kommer att tillämpas.

Använda digitalt ID-kort

Ditt digitala ID-kort skyddas med ditt BankID och du börjar alltid med att identifiera dig med säkerhetskod, fingeravtryck eller FaceID när ditt digitala ID-kort ska visas.

Så här fungerar det:

  1. Öppna din BankID-app och klicka på ikonen ID-kort längst ned.

  2. Identifiera dig med BankID för att visa ditt ID-kort.

  3. Visa ID-kortet för den som kontrollerar din identitet.

I de allra flesta fall räcker det med att jämföra informationen och bilden på det digitala ID-kortet med dig. Personen kan behöva trycka på skärmen på din mobiltelefon för att säkerställa att ditt digitala ID-kort är äkta. Kontrollen kan också göras genom att personen skannar den rörliga QR-koden på ditt digitala ID-kort med hjälp av en skanner eller en annan BankID-app.

Aktivera digitalt ID-kort

Så här gör du för att aktivera ditt digitala ID-kort.

Aktivera med pass eller nationellt ID-kort

Du väljer själv om du vill aktivera ett digitalt ID-kort eller inte, och du kan också välja att ta bort det när du vill.

För att aktivera ditt digitala ID-kort behöver du ha ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort, en mobil med Mobilt BankID samt NFC-läsare.

Du aktiverar det digitala ID-kortet genom att låta telefonens NFC-läsare läsa in information från chippet som finns i den fysiska ID-handlingen. Ditt digitala ID-kort kommer att få samma bild och giltighetstid som den ID-handling du använder när du aktiverar det, om inte ditt Mobila BankID går ut tidigare. I så fall behöver du aktivera digitalt ID-kort igen.

Gör så här:

  1. Klicka på ikonen för "ID-kort" i appen.

  2. Ha ditt svenska pass eller nationella ID-kort till hands.

  3. Följ instruktionerna i appen.