Driftstatus:

Uppdatera till säker start

För att kunna fortsätta använda BankID i ditt företag behöver du ha den senaste versionen av tjänsten. Då får du dessutom:

 • Tillgång till nya och kommande funktioner.

 • Fördelarna av kontinuerliga säkerhetsförbättringar.

 • Ett säkrare och mer användarvänligt flöde för dina kunder.  

Kvinna_utvecklare_1400x930

Få kontinuerliga förbättringar

Tjänsten förbättras hela tiden och vi gör löpande säkerhetshöjande åtgärder. Det innebär att din tjänst får uppdaterade skydd automatiskt, så länge du använder den senaste versionen.

Nytt i senaste versionen

 • Säkrare och mer användarvänligt flöde för dina kunder
  Kunden slipper mata in sitt personnummer i din tjänst. Istället används rörlig QR-kod eller autostart av BankID-appen. Det går snabbare, är enklare och blir säkrare.

 • Förbättrad funktion för telefoni
  BankID i telefoni förbättras och blir tydligare för kunden. Hen får också svara på en säkerhetsfråga för att minska risken för distansbedrägerier. Läs mer

Illustration av BankID och det digitala ekosystemet.

Det här behöver du göra

För att börja använda den senaste versionen behöver du göra anpassningar av integrationen av BankID i ditt företags e-tjänster. Du behöver:

 1. Ta bort steget där kunden knappar in sitt personnummer i e-tjänsten.

 2. Visa en rörlig QR-kod som kunden skannar om BankID används på en annan enhet.  

 3. Starta BankID på samma enhet med autostart. Det innebär att BankID-appen startas automatiskt.

Teknisk guide

Äldre versioner stängs succesivt

Äldre versioner av tjänsten stängs ned succesivt. Nedstängningsfasen för version 5.0 och 5.1 påbörjas efter 1 maj. Det innebär att inga uppdateringar görs och supporten upphör. Datum för nedstängning kommuniceras minst 2 månader innan via vår webbplats och vårt tekniska nyhetsbrev. Vi rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen. 

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om säker start.

Säker start innebär att du behöver använda den senaste versionen av BankID i ditt företags e-tjänster. I samband med det behöver du:

1.   Ta bort steget där kunden knappar in sitt personnummer i e-tjänsten.

2.   Visa en rörlig QR-kod som kunden skannar om BankID används på en annan enhet. 

3.   Starta BankID-appen automatiskt om den används på samma enhet.

Teknisk guide

Följ anvisningarna i vår tekniska integrationsguide.

I vår tekniska guide kan du läsa mer om rörlig QR-kod och instruktioner om hur du implementerar den.

Autostart används när kunden besöker dina tjänster på samma enhet som hen har Mobilt BankID på. Från din tjänst direktstartas BankID-appen utan mellansteg, vilket gör att identifieringen går snabbare och kundupplevelsen blir bättre. Det blir också säkrare eftersom det minskar risken att bedragare kan utnyttja mellansteget för att lura dina kunder.

Så fungerar autostart:

 1. Kunden väljer BankID på denna enhet i e-tjänsten.

 2. BankID-appen öppnas automatiskt.

 3. Kunden godkänner i BankID-appen.

Vi uppdaterar BankID kontinuerligt för att möta nya säkerhetsutmaningar och förbättra tjänsten. Alla förbättringar kommer alltid i den senaste versionen. Äldre versioner kommer succesivt stängas ner, så för att kunna fortsätta använda BankID i företagets e-tjänster rekommenderar vi att du alltid använder den senaste versionen.

Äldre versioner stängs ned succesivt. Nedstängningsfasen för version 5.0 och 5.1 påbörjas efter 1 maj. Det innebär att inga uppdateringar görs och supporten upphör. Datum för nedstängning kommuniceras minst 2 månader innan via vår webbplats och vårt tekniska nyhetsbrev. Vi rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen.  

Webbinarium säker start

Mer information