Driftstatus:

Blippa passet och bekräfta din identitet

2023-11-02

Ett extra lager av skydd när du använder ditt BankID.

app_id-handlingar

Vårt viktigaste uppdrag är att hålla BankID är säkert och tillgängligt. Säkerhetsarbetet pågår dygnet runt för att skydda dig som använder BankID. Men i takt med att de digitala möjligheterna blir fler och smartare blir dessvärre även bedragarna det. Därför har vi, tillsammans med bankerna, uppdaterat det regelverk vi följer så att företag kan begära att du bekräftar din identitet en extra gång i situationer där extra säkerhet behövs. Allt med fokus på att skydda dig och din identitet.

Många typer av skydd i BankID

Vi har alltid arbetat med olika sätt att skydda våra användare. Vissa sätt har varit mer synliga än andra för omgivningen, till exempel den rörliga QR koden du skannar med ditt BankID hos olika e-tjänster. QR-koden är ett sätt att försvåra exempelvis telefonbedrägerier där användare luras till att identifiera sig på distans. Vi rekommenderar alla företag som använder BankID i sina tjänster att implementera den rörliga QR koden. Det blir säkrare för både företagen och dig som användare.

Blippa pass eller nationellt ID-kort

En annan synlig åtgärd som används allt oftare är att du bekräftar din identitet genom att blippa ditt pass eller nationella ID-kort. Pass och nationellt ID-kort utgivna av polisen har ett chip som en mobiltelefon med NFC-läsare kan läsa ut information från. Då görs en kontroll av att det är en giltig ID-handling och att både ID-handlingen och det BankID som används tillhör samma person. Körkort fungerar inte eftersom de inte har något chip.

Tack vare skyddet går det att förnya ett BankID på distans, vilket har underlättat för många. Nu kan din bank och andra företag använda samma sätt för att skydda dig i situationer där extra säkerhet behövs, som exempelvis överföring av stora summor. Därför kan du vid vissa tillfällen behöva bekräfta din identitet en extra gång i BankID-appen genom att blippa ditt pass eller nationella ID-kort med din mobil.

Fler nyheter