Driftstatus:

Skaffa BankID

Visste du att BankID användes 7,1 miljarder gånger förra året? Nästan alla vuxna svenskar har ett BankID, som de använder hos tusentals företag och myndigheter. Vi är både stolta och ödmjuka inför det förtroende vi fått.

Kvinna_utomhus_1400x930

Så här skaffar du ett BankID

Vem kan få ett BankID
För att kunna skaffa ett BankID måste du ha ett svenskt personnummer, vara kund i någon av de banker som ger ut BankID och ha identifierat dig med en godkänd svensk ID-handling. Åldersgränsen bestämmer bankerna själva, men vanligast är att du ska ha fyllt antingen 13 eller 18 år. Omyndiga måste alltid ha målsmans godkännande.

Beställ BankID från din bank
Du skaffar BankID direkt via din bank. Beställningen skiljer sig lite åt mellan olika banker. Logga in i din internetbank och läs mer om hur du beställer BankID hos din bank.

Köpt ny mobil?

Radera inte ditt BankID på din gamla mobil när du skaffar en ny. Av säkerhetsskäl går det inte att kopiera ditt BankID till den nya telefonen, utan du behöver aktivera ett nytt i din internetbank. Du kan använda ditt BankID på den gamla telefonen för att aktivera det nya. Gå till din banks webbplats och följ instruktionerna.

Digital kontroll av ID-handling

Ibland kan du behöva bekräfta din identitet en extra gång. Det kan vara när du skaffar ett nytt BankID på distans eller gör någonting där högre säkerhet behövs, som en stor betalning. Du bekräftar din identitet genom att skanna och blippa ditt svenska pass eller nationella ID-kort utfärdat av polisen. Om du inte har ett pass eller nationellt ID-kort utfärdat av polisen, kontakta din bank.

I filmen ser du vad du behöver och hur det går till.

Kontroll av ID-handling

Så här går det till att göra en digital kontroll av din ID-handling i BankID-appen.

Om du inte har ett svenskt pass eller nationellt ID-kort

Ifall du inte har ett svenskt pass eller nationellt ID kan du ansöka om det hos Polisen. Du behöver vara svensk medborgare. Om du inte har möjlighet att skaffa någon av de två ID-handlingarna, prata med din bank för att höra om det finns möjlighet för dem att hjälpa dig vidare på något sätt.  

Här kan du skaffa BankID

  • Danske Bank i Sverige
  • Handelsbanken
  • Ica Banken
  • Länsförsäkringar Bank
  • Nordea
  • SEB
  • Skandiabanken
  • Sparbanken Syd
  • Swedbank och Sparbankerna
  • Ålandsbanken Sverige

Hitta kontaktuppgifter till anslutna banker

För dig som bor utomlands

När du vill skaffa ett BankID kontrollerar de flesta banker dina uppgifter mot Statens personadressregister, SPAR. När medborgare flyttat utomlands tas deras uppgifter bort ur SPAR efter några år. Om dina uppgifter inte finns i SPAR kan det innebära att du inte kan skaffa ett BankID. Du kan begära "uppskjuten gallring" eller att få tillbaka dina uppgifter i SPAR.

Läs mer på SPAR:s webbplats

Mer om BankID

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

BankID är en e-legitimation som du använder för att identifiera dig med på internet, till exempel hos banken, myndigheter eller företag. Du kan också göra digitala signaturer med BankID. Det finns tre olika typer: Mobilt BankID, BankID på fil och BankID på kort.

Du beställer BankID i din internetbank. Du behöver också installera BankID säkerhetsprogram/-app.

BankID säkerhetsprogram och BankID-appen är program du behöver ha i din dator eller din mobila enhet för att kunna skaffa och använda BankID.

  • BankID säkerhetsprogram kan du installera från install.bankid.com

  • BankID appen hämtar du från App Store eller Google Play-butiken beroende på vilken typ av mobil enhet du har.

Ja, i BankID-appen kan du se historik över alla händelser knutna till ditt personnummer. Gör så här:

  1. Öppna BankID-appen.

  2. Välj Min historik.

Du får en lista över alla händelser som finns för ditt personnummer, även för eventuella andra BankID än det aktuella. Klicka på en händelse i listan för att se detaljerad information.

Vi kan aldrig se detaljer om vad du skrivit under, betalade belopp eller liknande och därför kan du inte se detta. Det är bara du och den tjänst du har använt som har den informationen.

Du spärrar ditt BankID hos din bank. Du kan antingen kontakta banken eller logga in i bankens app eller internetbanken.

Hitta kontaktuppgifter till anslutna banker