Driftstatus:

Sparbanken Syd verifierar digitalt ID-kort med egen app

2023-10-05

När det digitala ID-kortet från BankID lanserades stod Sparbanken Syd redo att acceptera det redan dag ett.

sparbanken-syd

Genom gott samarbete och mycket proaktivitet kunde banken välkomna sina kunder med digitalt ID-kort direkt.

– Vi är en liten sparbank som sätter stort värde på att vara en modern och heltäckande bank för våra kunder, förklarar Peter Appelros, IT-chef. Vi har en stark lokal närvaro och många av våra kunder besöker våra kontor. Det känns självklart att de kunder som vill använda digitalt ID-kort ska kunna göra det hos oss. Dessutom ser vi många fördelar med det digitala ID-kortet.

Trygga med säkerheten i digitalt ID-kort

Det digitala ID-kortet har många lager av säkerhet och är lätt att kontrollera på ett säkert sätt, oavsett om kontrollen är visuell eller genomförs med skanning av den rörliga QR-koden.

– Vi är mycket trygga med säkerheten i det digitala ID-kortet, säger Mårten Jönsson, Utvecklingschef.,

  • Kunden har en säker ID-handling från polisen som grund för sitt digitala ID-kort, och den ID-handlingen kontrolleras noga när det digitala ID-kortet aktiveras.

  • Kunden måste identifiera sig med sitt BankID varje gång hen vill visa sitt digitala ID-kort.

  • När den rörliga QR-koden skannas med vår app görs kontroller via BankID för att bekräfta att det digitala ID-kortet är äkta.

  • Det digitala ID-kortet har flera säkerhetsdetaljer, som ljud- och ljuseffekter, som de anställda kan kontrollera.

  • Eftersom vi skannar QR-koden med BankID tjänstegränssnitt får vi ett identifieringsintyg som kan sparas i bankens system för den typ av ärenden där det behövs.

App – snabbt, smidigt och kostnadseffektivt
Samtliga anställda på Sparbanken Syds kontor har en iPhone från arbetsgivaren. Tack vare det fanns redan hårdvaran på plats, vilket gjorde att en app var det smartaste sättet att få ut lösningen till de anställda.

–  Appen är enkel att ladda ner till sin arbetstelefon, säger Mårten. Vi har sluppit beställa och installera skanners eller liknande i kassadiskarna på kontoren. Vi har förberett även för detta om behovet uppstår, men idag är kontoren mycket nöjda med den mobila lösningen som ger stor rörelsefrihet i lokalen. Medarbetarna kan identifiera kunder i möten eller i andra delar av lokalen utan att behöva hitta en ledig kassa. 

sparbanken-syd-ystad

Utbildning, rutiner och riskanalys viktiga delar
Johannes Mårtensson arbetar på IT-avdelningen i banken och har drivit projektet. Han menar att den tekniska biten var den enklaste då de enkelt kunde följa den tekniska specifikationen från BankID. Det mer omfattande arbetet var att uppdatera dokumentation och rutiner för att säkerställa att appen mötte alla krav. I detta arbete låg också den viktiga aktiviteten att ta höjd för utbildning av personalen i hur de skulle kontrollera det digitala ID-kortet med appen och hur ID-kortet fungerar.

– Nyckelordet har varit proaktivitet, menar Johannes. Vi hade tex med oss kollegor från Risk och Compliance i ett tidigt skede i projektet och har kunnat jobba agilt tillsammans med dem. Personalen på kontoren har kunnat få information i förväg och fick möjlighet att prova appen i testmiljö innan. Varje kontor har haft en ambassadör som haft extra ansvar för detta. Vi fick hjälp från BankID med bra utbildningsmaterial och med vår terminologi i den egna appen, vilket underlättade mycket.

Ser fram emot framtiden med BankID

Sparbanken Syd är utgivare av BankID och nöjda med samarbetet.

– Vi har fått bra hjälp, material och tydliga tekniska specifikationer från BankID, säger Peter. Det har, som alltid, varit ett givande lagarbete och vi ser fram emot att fortsätta vårt fina samarbete.

Fler nyheter