Driftstatus:

Riskindikation för företag

2024-06-24

Nu kan företag och myndigheter begära en riskindikation från oss.

kvinna-rod-jacka

För att underlätta för företag och myndigheter att öka säkerheten i sina tjänster finns nu möjligheten att begära en riskindikation från oss. Indikationen ska fungera som ett komplement till det egna säkerhetsarbetet. Möjligheten finns för de situationer där BankID används på samma enhet som e-tjänsten besöks på.

Syftet är att skydda kunderna

Indikationen baseras på ett antal säkerhetskontroller som syftar till att minska risken för bedrägerier och skydda de som använder sitt BankID hos företag och myndigheter. Vi värnar om att skydda användarens integritet och skickar bara ett sammanvägt värde av resultatet från kontrollerna till e-tjänsten.

Ett komplement till säkerhetsarbetet

Företag och myndigheter har alltid helhetsansvar för säkerheten i sina tjänster. Indikationen från oss ska ses som ett komplement till det övergripande säkerhetsarbetet. Hur förtaget eller myndigheten ska agera på värdet de får tillbaka beror på det sammanvägda resultatet av den egna riskanalysen och indikationen från oss, samt på verksamhetens natur.

Information behöver läggas till i anropet

Företagets eller myndigheten som vill beställa riskindikationen behöver lägga till ny information i anropet till vår server. Det som behöver läggas till är:

  • En begäran om att indikationen ska tas fram.

  • Information om hur vår tjänst ska agera.

  • Kompletterande information som behövs för att ta fram indikationen.

För att indikationen ska kunna tas fram är det viktigt att företaget eller myndigheten säkerställer att informationen som skickas in är korrekt.

Mer om riskindikation

Läs mer om riskindikation

Teknisk guide

Fler nyheter