Driftstatus:

Nu går det att skaffa BankID med pass

2022-12-14

Nu lanseras ett sätt att skaffa BankID på distans med pass eller nationellt ID-kort. Först att erbjuda möjligheten är Swedbank.

ansiktsingenkanning

Vi strävar alltid efter att förenkla och förbättra BankID, utan att tumma på säkerheten. Nu finns ett sätt att bekräfta din identitet med hjälp av läsaren i smartphones i kombination med chippet i pass och nationella ID-kort. Du slipper använda säkerhetsdosa eller besöka ett bankkontor. Först att erbjuda möjligheten är Swedbank.

Svenskt pass eller nationellt ID-kort behövs

För att skaffa BankID på det nya sättet behöver du en av de två ID-handlingar som uppfyller säkerhetskraven och har ett chip som går att läsa av med telefonen. Det betyder att du behöver ha ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort från Polisen. Du behöver också ha en mobiltelefon med en NFC-läsare. NFC-läsare finns i de flesta nyare mobiltelefoner och är ingen app du behöver ladda ner.

Så här går det till

Så här går det till att skaffa BankID digitalt.

Swedbank först att erbjuda möjligheten

Först ut är Swedbank som redan nu lanserat nyheten till sina kunder. Vi ser fram emot att det blir enklare för många att skaffa BankID och hoppas att fler banker kommer välja att erbjuda metoden framöver.

Fler nyheter