Driftstatus:

Nu enklare att kontrollera digitalt ID-kort

2024-04-19

Skanna det digitala ID-kortet med hjälp av en BankID-app utan aktiverat BankID.

id-kortet_nu_annu_enklare

Fler och fler företag väljer att acceptera det digitala ID-kortet och nu blir det ännu enklare att skanna ID-kortet vid en kontroll. Det går nu att skanna ID-kortet med en BankID-app utan ett aktiverat BankID.

Flera medarbetare kan dela på en telefon

ID-kortet har kunnat skannas med en BankID-app redan tidigare, men då behövde appen ha ett aktiverat BankID. Det har varit en utmaning för vissa företag eftersom telefonen då blir knuten till en person. Med en BankID-app utan aktiverat BankID kan flera i personalen använda sig samma telefon när de gör en kontroll.  

Välj vilket sätt som passar ditt företag

Det finns flera sätt att kontrollera det digitala ID-kortet: visuell kontroll, skanning med en annan BankID-app eller skanning via vårt tjänstegränssnitt. Vilket sätt som passar bäst beror på ditt företags behov.

I de flesta fall räcker en visuell kontroll, vilket är jämförbart med att visuellt kontrollera en fysisk ID-handling. För en visuell kontroll krävs ingen teknisk implementation vilket innebär att ditt företag kan börja acceptera digitalt ID-kort redan idag.

Utbildning är A&O

Oavsett vilken typ av kontroll du väljer att göra är det viktigt att du utbildar dig och dina medarbetare i hur man gör en korrekt kontroll. Vid en visuell kontroll finns till exempel flera säkerhetsdetaljer som ljud, rörelse och färg som hjälper dig att säkerställa att ID-kortet är aktivt. Mer information och utbildande material finns på sidan om ID-kortet.

Läs mer om digitalt ID-kort och hur du kommer igång.

Fler nyheter