Driftstatus:

Varannan ung svensk glömmer ID-kortet

2023-12-22

Ny Sifo-undersökning visar att nära hälften av alla unga har tvingats ändra sina planer på grund av glömda ID-kort.

En miljon användare har aktiverat digitalt ID-kort från BankID..

Vi närmar oss en av årets största högtider för många utflyttade unga – juldagen och nyårsafton. Men många ställs inför en utmaning när de glömmer sin plånbok och måste vända om för att hämta sitt ID-kort. En ny Sifo-undersökning från Verian, på uppdrag av BankID, visar att nära hälften av alla unga har tvingats ändra sina planer på grund av glömda ID-kort.

Extra utmanande för de som vänder hem

Glömmer man ID-kortet hemma kan det snabbt förvandla det som skulle bli en rolig kväll till en tråkig start. För unga vuxna, särskilt de under 30 år, blir detta extra betydelsefullt då nästan en halv miljon svenskar i den åldern flyttade under förra året enligt statistik från SCB. Det gör hemvändarkvällar och återförening med vänner särskilt speciella och viktiga. Sifo-undersökningen visar att de två vanligaste tillfällena då 18- till 29-åringar stoppats av ett glömt ID-kort är vid köp av alkohol eller på krogen och nattklubben (23 respektive 14 procent). Sett till alla tillfällen då ID-kort krävs, för att hämta ut medicin, paket eller köpa energidryck, har varannan i åldersgruppen behövt vända hem (48 procent).

- Att plötsligt hamna i en situation där man måste vända om för att hämta sitt ID-kort är något som många har upplevt. Det är intressant att se hur omfattande det faktiskt är, när vi är så digitala i vardagen. Det visar hur avgörande roll ID-kort spelar i flera sociala engagemang, och det är en av anledningarna till att vi på BankID har arbetat fram en lösning. Vårt digitala ID-kort är säkert och skulle kunna hjälpa till att tackla dessa vanliga problem och göra vardagen lite smidigare för alla, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID.

Skapar stor irritation

En tredjedel av svenskarna uppger att de inte bär med sig sitt fysiska ID-kort dagligen, vilket kan skapa problem när de behöver identifiera sig, exempelvis vid besök på apotek, postutlämning eller när man ska köpa alkohol. Bland de som angav att de någon gång vid tillfället hade glömt sitt ID-kort upplevde majoriteten stor irritation (61 procent) över att inte kunna genomföra sina planer som de hade tänkt.

- Det är tydligt från undersökningen att många inte har sitt ID-kort med sig dagligen, vilket skapar problem när de ska identifiera sig. Det resulterar i onödig irritation när ens planer hindras och man till exempel inte får hämta ut sitt recept på apoteket. Sedan BankID lanserade digitalt ID-kort har över en miljon människor aktiverat det, vilket tydligt visar på det växande behovet av säkra och smidiga digitala alternativ för att göra vardagen enklare, fortsätter Petter.

Läs mer om digitalt ID-kort
Pressmeddelande: 1 miljon svenskar har skaffat digitalt ID-kort

Fler nyheter