Driftstatus:

Phishing, vishing och smishing – vad är det egentligen?

Orden beskriver tre vanliga så kallade sociala bedrägerier. Sociala bedrägerier är brott som utnyttjar människors tilltro och misstag för att komma åt deras privata information, lösenord eller värdesaker.

Kvinna_mote_1400x930

Vi tycker att det är viktigt att arbeta förebyggande och varna om vanliga bedrägerier. Bedragarna är mycket skickliga och utnyttjar sådant som är aktuellt för stunden. Det har till exempel förekommit vaccinationsbedrägerier där bedragarna ringer äldre och låtsas ringa från vården eller en myndighet som ska hjälpa till med en vaccinationstid. Sedan ber de personen att logga in med sitt BankID och får då tillgång till dennes bankkonto. Kring högtider som jul ökar bedrägerier där personer får SMS eller mejl om paketleveranser med länkar.

Tre vanliga bedrägerimetoder

Phishing: Falska mejl, webbplatser och trovärdiga textmeddelanden som används för att stjäla information. Dessa meddelanden skickas vanligtvis till tusentals personer och är inte riktade till dig personligen. Phishing kallas också för nätfiske.

Vishing: Telefonsamtal eller röstmeddelanden där någon ringer och utger sig för att vara från exempelvis vården, en myndighet eller ett företag och övertygar mottagaren att följa olika instruktioner, exempelvis att använda sitt BankID.

Smishing: Samma sak som phishing, men där bedragarna använder sig av SMS.

Agera säkert och följ våra tips

  • Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

  • Lämna aldrig ut koder från bankdosan eller låna ut ditt BankID till någon annan. Någonsin.

  • Om någon du inte känner igen ringer och du blir osäker, be att få ringa tillbaka till personen. Ta själv reda på numret för att säkerställa att de ringer från företaget eller myndigheten.

  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

  • Klicka inte på misstänkta länkar. Har du verkligen beställt något? Eller deltagit i en tävling? Inget SMS eller mejl är så bråttom att du inte hinner dubbelkolla avsändaren. Gå in på den officiella webbsidan och sök själv upp kontaktuppgifter om du är osäker och fråga.

  • Aktivera notiser från BankID för att få kontroll på om ett BankID aktiveras för ditt personnummer, det gör du under inställningar i din telefon.

Förebygg och anmäl

Prata gärna med dina nära och kära om bedrägerier. Informera och sprid kunskap, framförallt till äldre i din omgivning som kanske inte nås av samma information som du.

Om du utsätts för bedrägeri:

  • Spärra ditt BankID

  • Kontakta din bank

  • Gör en polisanmälan