Driftstatus:

IDkollen hjälper företag skydda sina kunder

2023-11-23

IDkollen hjälper företag att ge snabb och effektiv service till sina kunder utan att riskera kundernas personliga data.

idkollen-peter-logga

Idag är konsumenternas krav på bra och snabb service höga samtidigt som det är lättare än någonsin för kunderna att byta leverantör. IDkollen upplever att många företag känner sig pressade att leverera en god kundupplevelse för att inte riskera att kunderna lämnar.

Samtidigt ökar antalet bedrägerier och en stor del av kundupplevelen handlar om trygghet och säkerhet. De flesta konsumenter förväntar sig en identifiering när de är i kontakt med företag, särskilt när ärendet rör personlig information, beställningar, fakturor, skulder eller ändringar i personuppgifter.

- Säker identifiering är tyvärr inte en verklighet hos alla företag. Vissa ställer mycket osäkra kontrollfrågor om kundens namn, adress eller andra offentliga uppgifter, förklarar Peter Robson Bohm, CCO och partner på IDkollen. Jag tror det till stor del handlar om okunskap fortsätter Peter. För vilket företag skulle medvetet vilja riskera sin kunders trygghet? IDkollen hjälper företag förstå riskerna med detta och löser problemet genom att implementera en tjänst som identifierar kunderna med BankID via exempelvis telefoni, chatt och andra digitala kanaler.

Undersökning visar på omfattande problem

I tre års tid har IDkollen genomfört en undersökning av 50 stora e-handelsbolag och butikskedjor i Sverige. De senaste två åren har de även inkluderat övriga nordiska länder. Undersökningen visar att 51 procent av företagen utsätter sina kunder och sig själva för risker eftersom de inte kan säkerställa att de hjälper rätt kund.

Hos majoriteten av företagen fick utsända personer hjälp med att göra personliga ändringar utan någon kontroll av identiteten, eller via kontrollfrågor med offentliga uppgifter som namn, adress och liknande.

– Det här innebär att en bedragare kan ringa upp och ändra mejladressen och sedan komma åt kontot hos företaget, förklarar Peter och berättar vidare att det dessutom går att handla mot faktura hos några av företagen.

Svaret ligger i bra säkerhetslösningar

Även om IDkollen ser att fler företag börjat ställa kontrollfrågor sedan de gjorde undersökningen första gången är nivån på frågorna fortfarande för låg. Oftast frågas efter offentliga uppgifter som är lätta att få tag på. Svaret, menar Peter, ligger inte i krångliga frågor som tar tid att ställa, utan i en snabb och pålitlig säkerhetslösning som BankID.

– Det finns företag som nekar att hjälpa kunden med känsliga ärenden, men det vore såklart bättre att ha en lösning på plats och istället kunna hjälpa till. Det är ju det allt handlar om; att kunna hjälpa kunden och vara serviceinriktad, men utan att ta risker med kundernas uppgifter, menar Peter.

Läs mer om undersökningen  

På IDkollens webbplats kan du läsa med vad de gör och om deras undersökning.

Fler nyheter