Driftstatus:

BankID viktigaste appen

2021-12-22

BankID har förenklat vardagen för miljoner svenskar och en nyligen genomförd Novus-undersökning visar att svenskarna är än mer positiva till e-legitimationen BankID. Drygt 9 av 10 svenska känner sig säkra med att använda e-legitimationen BankID och användningen ökade. Tillsammans gjorde svenskarna över 6 miljarder identifieringar och underskrifter 2021.

Mobil_hand_1_1400x930

- Givetvis har den pågående pandemin förändrat våra liv och det digitala livet har blivit likställt med det verkliga livet. Vi är ödmjuka inför det fortsatt höga förtroende som undersökningen visar och att majoriteten uppger att BankID är den viktigaste appen, säger Malina Röstlund, kommunikationsansvarig på Finansiell ID-Teknik.

Hela 96 procent av svenskarna har högt förtroende för BankID och 92 procent instämmer i att BankID är tryggt att använda, det sistnämnda är en ökning jämfört med förra mätningen. Hela 99 procent instämmer med att BankID är enkelt att använda och vi svenskar använder BankID som mest när vi gör bankärenden och Swishar, därefter kommer digitala brevlådor samt myndighets- och vårdkontakter.

Säkerhet som ledstjärna

Finansiell ID-Tekniks viktigaste uppdrag är att säkerställa att tjänsten BankID är en säker och tillgänglig e-legitimation. BankID har en tillgänglighet på 99,99 procent och Novus-undersökningen visar att bland dem som har BankID känner sig drygt 9 av 10 i hög grad säkra när de använder BankID.

- Vårt viktigaste uppdrag framåt är att fortsatt se till att e-legitimationen BankID är säkert och tillgängligt. BankID-appen utvecklas ständigt med nya tekniska säkerhetslösningar. Många syns inte för användarna men exempelvis är QR-koden en synligt teknisk åtgärd som minskar bedrägerier. Kännedomen hos svenskarna om att QR-koden ökar säkerheten har fördubblats på två år och för att kunden tryggt ska kunna handla på internet är det viktigt att e-handlare ser till att använda BankID när deras kunder exempelvis ska handla mot faktura eller på kredit, säger Andreas Bergqvist, säkerhetschef på Finansiell ID-Teknik.

Bedrägerier på internet har ökat det senaste året och det är mycket viktigt att man är rädd om sitt BankID. Det är av största vikt att aldrig låna ut sitt BankID och alltid vara noggrann med var man identifierar sig. Undersökningen visar att drygt 9 av 10 läser texten vid identifiering och underskrift, vilket är en ökning med nästan 20 procent sedan 2019.

- Du som användare av BankID kan själv göra flera åtgärder för att säkra din BankID-användning. Öppna aldrig BankID på uppmaning av någon som ringt upp dig, läs alltid var du skriver under, använd funktionen att spärra ditt BankID, se till att aktivera notiser, det vill säga att du får en notis om ett BankID har utfärdats i ditt namn och är du osäker så kan du alltid gå in i BankID-appen och se din användningshistorik under inställningar, fortsätter Andreas Bergqvist.

Den viktigaste appen

Hela 87 procent av svenska befolkningen anser att BankID är den viktigaste appen. Därefter följer internetbanken (71 procent), Swish (68 procent) och långt därefter kommer Facebook/Instagram (19 procent).

- BankID är din personliga e-legitimation som visar att du är du. En e-legitimation gör det smidigt och enkelt att handla mat, beställa tid hos doktorn, betala räkningar och skriva under avtal – allt digitalt när det passar dig, avslutar Malina Röstlund.

Tips hur du använder BankID säkert

  • Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan person som har ringt upp dig eller tagit kontakt på annat sätt, t.ex. via SMS eller sociala medier.

  • Läs alltid texten som visas i BankID-appen och kontrollera var du loggar in eller vad du skriver under. Är du osäker, välj avbryt.

  • Aktivera notiser från BankID för att få kontroll på om ett BankID aktiveras för ditt personnummer. Det gör du under inställningar i din telefon.

  • Läs din BankID-historik i BankID-appen. Där kan du se hur och mot vilka företag och tjänster du använt ditt BankID.

  • Vi rekommenderar att du delar platsinformation i BankID-appen. Syftet är att öka din säkerhet och motverka bedrägerier. Platsinformationen är endast aktiv när BankID-appen används.

  • Om du är orolig för att använda ditt BankID på allmän plats och att någon tittar över axeln och ser din BankID säkerhetskod rekommenderar vi att du aktiverar FaceID eller fingeravtrycksläsare i BankID-appens inställningar.

För mer information: press@bankid.com

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverigepanel på uppdrag av Finansiell ID-Teknik AB. Totalt genomfördes 1013 webintervjuer med allmänheten 18 -79 år under perioden 11-24 november 2021 och deltagarfrekvensen var 59%.

Fler nyheter