Driftstatus:

Kommer snart: Riskindikation för företag

2024-05-02

Snart kan företag och myndigheter få en riskindikation från oss.

kvinna-rod-jacka

För att underlätta för företag och myndigheter att öka säkerheten i sina tjänster kommer snart möjligheten att begära en riskindikation från oss. Indikationen ska ses som ett komplement till det egna säkerhetsarbetet. Möjligheten kommer för situationer där BankID används på samma enhet som e-tjänsten besöks på.

Syftet är att skydda individen

Indikationen kommer baseras på ett antal säkerhetskontroller som syftar till att minska risken för bedrägerier och skydda de som använder sitt BankID hos företag och myndigheter. Vi värnar om att skydda användarens integritet och kommer bara dela ett sammanvägt värde av resultatet från kontrollerna med e-tjänsten.

Ett komplement till säkerhetsarbetet

Företag och myndigheter har alltid helhetsansvar för säkerheten i sina tjänster. Indikationen från oss ska ses som ett komplement till det övergripande säkerhetsarbetet. Hur företaget eller myndigheten ska agera på värdet de får tillbaka beror på det sammanvägda resultatet av den egna riskanalysen och indikationen från oss, samt på verksamhetens natur.

Planeras inom kort

Vi planerar att lansera möjligheten inom kort. I samband med det kommer mer information här på vår webbplats och i vårt tekniska nyhetsbrev samt uppdaterade instruktioner i vår tekniska guide.

Sedan tidigare uppmanar vi företag och myndigheter att använda den befintliga möjligheten att matcha den egna tjänstens observerade information med den i svaren från vår server. Ett vanligt exempel på det är att matcha IP-adresser när e-tjänsten besöks på samma enhet som BankID används på.

Fler nyheter