Driftstatus:

”Hackad” – sevärt om ID-kapning på SVT

2021-10-19

Serien Hackad på SVT tar upp ID-kapning och vad som kan hända om någon kapar din identitet. Programmet är både lärorikt och skrämmande.

”Hackad” – sevärt om ID-kapning på SVT

SVT tar upp ett viktigt ämne som de flesta behöver lära sig mer om. Det digitala samhället har många fördelar, men även en del utmaningar. Se gärna programmet, för när du känner till hoten kan du skydda dig bättre.

Ett BankID baseras alltid på en ursprungsidentifiering
BankID är en personlig e-legitimation som är jämförbar med exempelvis ditt pass. För oss är din säkerhet det absolut viktigaste och vi värnar om din säkerhet och integritet. Ett BankID ansöker du om och får via banken, som vet vem du är och har sett din legitimation tidigare. Ibland behöver du dessutom bekräfta din identitet en extra gång innan du får ditt BankID. Att du alltid har identifierats med giltig legitimation tidigare kallas ursprungsidentifiering och är en viktig del i skyddet av din identitet.

Säkra tips för trygg identifiering
Följ våra tips så kan du tryggt fortsätta identifiera dig och skriva under avtal med ditt BankID.

  1. Läs alltid texten som visas i BankID-appen och kontrollera var du loggar in och vad du skriver under. Är du osäker, välj avbryt.
  2. Lämna aldrig ut koder från bankdosan eller ditt BankID till någon annan.
  3. Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan person.
  4. Aktivera notiser från BankID för att få kontroll på om ett BankID aktiveras för ditt personnummer. Det gör du under inställningar i din telefon.

Läs mer om säkerhet och se vår film

Om du drabbats
Kontakta din bank omgående och spärra ditt BankID.
Polisanmäl alltid om du har blivit utsatt för identitetskapning eller bedrägeri.

Fler nyheter