Driftstatus:

BankID blickar mot internationell expansion

2021-10-26

Jonas Brännvall rekryteras för att driva arbetet att ta BankID till fler marknader.

BankID blickar mot internationell expansion

Finansiell ID-Teknik BID AB, eller BankID som tjänsten heter, ser över möjligheterna att erbjuda sin expertis även till andra länder. EU arbetar för att skapa en europeisk digital identitet som är giltigt i hela Europa. Finansiell ID-Teknik ser nu över hur vi kan sälja vår plattform till andra länder både i och utanför Europa samt vara en del i den europeiska digitala plånboken. Ett steg i detta arbete är rekryteringen av Jonas Brännvall som ska ta BankID till fler marknader.

– Det är BankIDs infrastruktur som vi ska erbjuda till andra länder. Det finns ett stort sug i Europa efter att gå med i European Digital Identity Wallets (EDIW), och där vill BankID vara med, säger Johan Eriksson vd för Finansiell ID-Teknik BID AB. Vi har en hög säkerhet och välfungerande infrastruktur som vi kan erbjuda till fler länder.

I Sverige är BankID en e-legitimation som ges ut av tio banker, då det är bankerna som har den största elektroniska kundbasen där man kan garantera en persons identitet. Idag använder i stort sett alla banker, myndigheter och företag som tillåter digital identifiering BankID.

– Detta är verkligen ett spännande initiativ. I Sverige har BankID blivit en självklar funktion som underlättar vardagen för över 8 miljoner användare. Många använder BankID flera gånger om dagen. Det är verkligen ett hedersuppdrag där vårt fokus ligger på att leverera en säker tjänst. Nu är mitt uppdrag att expandera och ta vår teknik ut i världen, säger Jonas Brännvall ansvarig för nya marknader på Finansiell ID-Teknik.

BankID är så mycket mer än identifiering hos banken, det är en digital identitet. Likt ett fysiskt pass som man behöver gå till polisstationen för att hämta ut behöver man identifiera sig hos sin bank för att hämta ut sitt BankID.

– Sverige är unikt i sitt sätt att hantera ursprungsidentifiering. Det finns länder med andra lösningar men inte med samma utbredning och penetration. Det är tack vare bankerna i Sverige som har en historia av att samarbeta gällande infrastruktur, som vi har lyckats skapa ett sådant effektivt och välfungerande system i Sverige. Nu ska vi ta vår expertis för att se hur vi kan lösa utmaningen för andra länder i Europa. Detta är en unik möjlighet att få vara med på en tillväxtresa och hjälpa andra länder över hela världen att modernisera och digitalisera livet genom ett säkert eID, avslutar Jonas Brännvall.

Jonas Brännvall kommer senast från TietoEvry där han var ansvarig för lån, leasing och inkassosystem inom Core Banking. Han kommer att fokusera på ett nytt strategiskt initiativ för BankID att växa utanför Sverige. BankID planerar att komma in på nya marknader genom partnerskap med redan etablerade spelare inom digital identifiering.

Fler nyheter