Driftstatus:

Höj säkerheten med stark koppling

Det kommer allt fler och mer avancerade säkerhetshot på den digitala arenan. Vi utvecklar BankID kontinuerligt för att minska riskerna och förebygga brott. Med en enkel uppdatering kan ni höja säkerheten i era tjänster.

QR-kod och autostart-token

Med stark koppling mellan er tjänst och BankID blir det smidigare för kunden samtidigt som risken för bedrägerier minskar. Det finns två versioner av skyd- det: QR-kod och autostart-token.

QR-kod för BankID på annan enhet

QR-kod används när kunden besöker dina tjänster på dator men gör identifieringen via Mobilt BankID. QR-koden kopplar ihop kunden på enheten med tjänsten och därför behöver kunden inte längre skriva in sitt personnummer.

Så fungerar QR-kod

  1. Kunden väljer BankID på annan enhet i e-tjänsten.
  2. Kunden läser av en QR-kod på skärmen med sin BankID-app.
  3. Kunden bekräftar i BankID-appen.

Autostart-token på samma enhet

Autostart-token används när kunden besöker dina tjänster på samma enhet som BankID finns, oftast i en mobiltelefon. Från er tjänst direktstartas BankID-appen. Identifieringen går snabbare samtidigt som ni säkrar att ingen kan stjäla en identifiering eller underskrift.

Så fungerar autostart-token

  1. Kunden väljer BankID på denna enhet i e-tjänsten.
  2. BankID-appen öppnas automatiskt.
  3. Kunden bekräftar i BankID-appen.

Säkrare utan personnummer

Med stark koppling slopas steget med personnummer. Personnummer är lätta att få tag på och kan användas för att genomföra bedrägerier.

Enkel åtgärd som gör stor skillnad

De integratörer som jobbar med BankID har redan stöd för stark koppling. Förändringen är en enkel konfiguration som inte kräver mycket resurser, men som gör stor skillnad för säkerheten. Be dina tekniker eller din integratör uppdatera i enlighet med vår tekniska guide.

Bedragare kan använda e-tjänster för att:

  • Lura kunder att de ringer från ditt företag.
  • Komma åt journalinformation eller person- och kontouppgifter.
  • Utföra ärenden i kundens namn, som att tömma konton eller ta lån.

Följ vår tekniska guide för att göra uppdateringen.

Guider