Driftstatus:

Höj säkerheten med säker start

Det kommer allt fler och mer avancerade säkerhetshot på den digitala arenan. Säker start verifierar att det är samma person som använder e-tjänsten och identifierar sig med BankID. På så sätt försvåras telefonbedrägerierna.

Kvinna_utvecklare_1400x930

Tvingande från 1 maj 2024

För att skydda både användare och e-tjänster blir säker start av BankID tvingande för samtliga myndigheter, företag och organisationer som använder BankID i sina e-tjänster. Senaste datum för att ha lösningen i bruk är 1 maj 2024.

Uppdatering behövs

Detta innebär att ditt företag behöver uppdatera till en nyare version av vårt tekniska gränssnitt, som kommer släppas tillsammans med en uppdaterad teknisk integrationsguide under första kvartalet 2023.

QR-kod för BankID på annan enhet

QR-kod används när kunden besöker dina tjänster på dator men gör identifieringen via Mobilt BankID. QR-koden kopplar ihop kunden på enheten med tjänsten och därför behöver kunden inte längre skriva in sitt personnummer.

Så fungerar QR-kod

  1. Kunden väljer BankID på annan enhet i e-tjänsten.
  2. Kunden läser av en QR-kod på skärmen med sin BankID-app.
  3. Kunden bekräftar i BankID-appen.

Autostart på samma enhet

Autostart används när kunden besöker dina tjänster på samma enhet som BankID finns, oftast i en mobiltelefon. Från er tjänst direktstartas BankID-appen. Identifieringen går snabbare samtidigt som ni säkrar att ingen kan stjäla en identifiering eller underskrift.

Så fungerar autostart

  1. Kunden väljer BankID på denna enhet i e-tjänsten.
  2. BankID-appen öppnas automatiskt.
  3. Kunden bekräftar i BankID-appen.

Lösning för telefonitjänster kommer snart

Vi kommer ta fram en lösning för telefonitjänster där autostart eller QR-kod inte kan användas. Mer information kommer senare. E-tjänster kommer få minst ett år på sig för eventuella anpassningar i telefonitjänsterna.

Säkrare utan personnummer

Med Säker start slopas steget med personnummer. Personnummer är lätta att få tag på och kan användas för att genomföra bedrägerier.

Enkel åtgärd som gör stor skillnad

De integratörer som jobbar med BankID har redan stöd för Säker start. Förändringen är en enkel konfiguration som inte kräver mycket resurser, men som gör stor skillnad för säkerheten. Be dina tekniker eller din integratör uppdatera i enlighet med vår tekniska guide.

Bedragare kan använda e-tjänster för att:

  • Lura kunder att de ringer från ditt företag.
  • Komma åt journalinformation eller person- och kontouppgifter.
  • Utföra ärenden i kundens namn, som att tömma konton eller ta lån.

Följ vår tekniska guide för att göra uppdateringen.

Tangentbord_mork_1400x930