Driftstatus:

Levande landsbygd med obemannade butiker

Obemannade butiker kan vara lösningen för en mer levande landsbygd. Sedan tre år driver handelskedjan Lifvs små livsmedelsbutiker med allt du behöver på ställen där det behövs som mest. Butikerna har öppet dygnet runt och priserna kan hållas nere eftersom butikerna är obemannade. Digitaliseringen gör det möjligt och kunden identifierar sig och låser upp butiken med hjälp av BankID.

Lifvs-verksamheten startade utanför Bålsta i mars 2019 och snart blev BankID partner för hela kundresan i den app som används – från identifiering till verifiering av betalning. Idag har Lifvs 27 butiker i Sverige vilket gör dem störst i Europa på obemannade butiker. Daniel Lundh som är grundare av Lifvs berättar hur viktigt det är att tjänsten är både enkel och säker:
– Med BankID blev det win-win för kunden och oss. BankID innebär en stor trygghet och är det digitala id-kortet som finns med i vår vardag varje dag.

– Detta är för oss ett viktigt samarbete där vi kan fungera som en möjliggörare för levande landsbygd genom att fortsatt utveckla och erbjuda digital identifiering och elektronisk underskrift som är snabb, säker och värnar om användarnas integritet, säger Andreas Bergqvist säkerhetschef på Finansiell ID-Teknik.

Idén med obemannade butiker föddes egentligen på 90-talet när dagligvarubranschen förändrades. Allt fler mindre närbutiker, på små orter, fick stängas ned eftersom fler och fler ville handla på stormarknader. Sedan dess har fler än 4000 närbutiker försvunnit i Sverige.

– Det är svårt att få lönsamhet i en liten matvarubutik. Och när kundunderlaget minskar på en ort blir det ännu svårare. Vår vision var att återinföra en service där det inte finns en närbutik, med butiker som också är lönsamma. Det var så vi landade i att utveckla vår tekniska plattform Storekey för att kunna bedriva verksamheten av obemannade butiker från distans, fortsätter Daniel Lundh.

När kunderna kommer till butiken registrerar de sig med BankID i en Storekey appen, och kommer på så sätt in i lokalen. Där finns det varken våg eller scanner utan allt görs i appen, som registrering av varor och erbjudanden samt slutligen betalning.

– I Storekey-appen kan vi göra allt som en klassisk e-handlare kan göra. Vi kan se allt kunden gör, fast vi tillåter dem att fysiskt klämma på gurkan i butiken innan de bestämmer sig. En miljö man känner igen, och med hjälp av BankID också ett system som är tryggt, säger Daniel Lundh.

Eftersom kunden identifierar sig med BankID i Storekey-appen kan vi anpassa erbjudanden och vara mer personliga.

En undersökning genomförd av HUI och BankID 2021 visar att majoriteten av kunderna uppskattar den ökade tillgänglighet som de obemannade butikerna medför och att 7 av 10 kan tänka sig att handla i en obemannad butik. Fördelarna är enligt konsumenterna att det är öppet, snabbt och nära i lägen där det tidigare inte fanns någon service alls.

– Vi tillför något som gör samhällen mer levande och blir snabbt en knutpunkt på orten där man möts. Och att våra kunder finns i alla åldrar visar ju också att det är väldigt enkelt att handla hos oss, avslutar Daniel Lundh.

Kundcase: Cervera

Efter att Cervera började använda BankID i sina tjänster ökade kundnöjdheten och onlineförsäljningen, samtidigt som trycket på kundservice minskade.

Läs mer

BankID i dina tjänster