Driftstatus:

Digitalt ID-kort

Digitalt ID-kort aktiveras med ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort. Det är säkert, smidigt och går snabbt att kontrollera på ett tryggt sätt. Här hittar du mer information om hur det fungerar.

id-kort-lr

Digitalt ID-kort höjer säkerheten

Säkerheten bygger på samma stabila grund som identifiering och underskrift med BankID, med några tillägg för fysisk miljö. När en person vill visa sitt digitala ID-kort identifierar hen sig först i BankID-appen. På så sätt verifieras personens identitet varje gång. Ett digitalt ID-kort som inte längre är giltigt kan inte visas, vilket minskar riskerna att företag och butiker av misstag godtar utgångna ID-handlingar.

Webbinarium om ID-kortet

Webbinarium tillsammans med Svensk handel och Polisen.

Kontroll av digitalt ID-kort

Det finns flera sätt att kontrollera ett digitalt ID-kort: visuellt, skanning med en annan BankID-app eller skanning via vårt tjänstegränssnitt. Alla sätt börjar likadant:

 1. Kunden identifierar sig i BankID-appen för att öppna sitt digitala ID-kort.

 2. I appen visas ID-kortet i två minuter. Sedan behöver kunden identifiera sig igen. På ID-kortet visas:

  • Ansiktsbild

  • Namn, personnummer och ålder

  • Säkerhetsdetaljer

  • Rörlig QR-kod för validering av ID-kort

Läs mer om visuell kontroll och att skanna QR-kod nedan för att se vad som passar ditt företag bäst.

Visuell kontroll

Säkerhetsdetaljer för visuell kontroll

För de flesta företag räcker det att kontrollera ett digitalt ID-kort på samma sätt som ett fysiskt ID-kort genom att jämföra bilden och informationen som visas med personen som visar upp kortet. För att göra det ännu säkrare finns några säkerhetsdetaljer att ta hjälp av. När du trycker på skärmen blir bilden suddig där du trycker och det hörs ett ljud. Ljudet låter olika beroende på hur långa tryck som görs. Med hjälp av detta kan du som validerar säkerställa att det digitala ID-kortet är aktivt, och inte exempelvis en falsk stillbild. Tryck gärna olika länge och på olika ställen för att kontrollera digitalt ID-kort.

Skanna QR-kod för starkare validering

Det finns också möjlighet att skanna den rörliga QR-koden som visas på det digitala ID-kortet via exempelvis en skanner kopplat till BankID tjänstegränssnitt, eller med en annan BankID-app.

När QR-koden skannas görs en mer avancerad kontroll som uppfyller krav på en så kallad styrkt och tillförlitlig identifiering. När du använder vårt tjänstegränssnitt får du också ett identifieringsintyg. Den avancerade kontrollen uppfyller följande krav:

 • Tillitsramverket Svensk e-legitimation, tillitsnivå3.

 • eIDAS förordningen anmälda eID-system för tillitsnivå ”väsentlig”.

 • Kraven på Stark kundautentisering (SCA) enligt PSD2.

QR-kodens tekniska standard är ISO/IEC18004:2015 model 2, version 4.

Aktiveras med pass eller nationellt ID-kort

För att aktivera ett digitalt ID-kort behövs ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort. Körkort fungerar inte. Det digitala ID-kortet visar samma bild som den ID-handling det skapats med, och gäller lika länge, om inte kundens Mobila BankID går ut tidigare.

När det digitala ID-kortet aktiveras kontrolleras att den fysiska ID-handlingen är äkta och giltig, vilket ger en hög säkerhet. Bilden, som tagits hos polisen i en kontrollerad miljö, hämtas till det digitala ID-kortet och kan inte bytas ut.

Kom igång

 • För de flesta företag räcker det att göra en visuell kontroll av det digitala ID-kortet och då behövs ingen teknisk implementation. Det är bara att kontrollera precis som ett fysiskt ID-kort.

 • För att skanna den rörliga QR-koden behövs bara en mobil med en BankID-app med ett aktivt BankID.

 • För att kunna få ett identifieringsintyg behöver du använda BankID tjänstegränssnitt. Om ditt företag har avtal om BankID kan ni börja acceptera digitalt ID-kort så snart era system anpassats för att kunna skanna QR-koder och hämta hem identifieringsintyget.

Om ni inte har avtal idag, kontakta er bank eller läs mer om att ansluta företag till BankID.

Teknisk information

BankID för företag