Driftstatus:

Digitalt ID-kort

Digitalt ID-kort aktiveras med ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort. Det är säkert, smidigt och går snabbt att kontrollera på ett tryggt sätt. Här hittar du mer information om hur det fungerar.

id-kort-lr

Digitalt ID-kort höjer säkerheten

Säkerheten bygger på samma stabila grund som identifiering och underskrift med BankID, med några tillägg för fysisk miljö. När en person vill visa sitt digitala ID-kort identifierar hen sig först i BankID-appen. På så sätt verifieras personens identitet varje gång. Ett digitalt ID-kort som inte längre är giltigt kan inte visas, vilket minskar riskerna att företag och butiker av misstag godtar utgångna ID-handlingar.

3 sätt att kontrollera digitalt ID-kort

Det finns flera sätt att kontrollera ett digitalt ID-kort: visuellt, skanning med en annan BankID-app eller skanning via vårt tjänstegränssnitt. Alla sätt börjar likadant:

 1. Kunden identifierar sig i BankID-appen för att öppna sitt digitala ID-kort.

 2. I appen visas ID-kortet i två minuter. Sedan behöver kunden identifiera sig igen. På ID-kortet visas:

  • Ansiktsbild, namn, personnummer och ålder

  • Säkerhetsdetaljer

  • Rörlig QR-kod för validering av ID-kort

Läs mer nedan om hur du kan kontrollera det digitala ID-kortet för att se vad som passar dig och ditt företag.

1. Visuell kontroll

För de flesta företag räcker det att kontrollera ett digitalt ID-kort på samma sätt som ett fysiskt ID-kort, genom att jämföra bilden och informationen som visas med personen som visar upp kortet. Dessutom har det digitala ID-kortet flera säkerhetsdetaljer som ljud, rörelse och färg som hjälper dig att säkerställa att ID-kortet är aktivt, och inte exempelvis en falsk stillbild.

Viktigt med utbildning!

För dig som ska börja acceptera det digitala ID-kortet är det viktigt att du utbildar dina medarbetare i hur man gör en säker kontroll. Säkerhetsdetaljerna finns där som hjälp för att du på ett enkelt sätt ska kunna göra en säker och trygg kontroll. Se filmen nedan för närmare instruktioner på hur du visuellt kontrollerar ID-kortet.

Så gör du en visuell kontroll

2. Skanna med hjälp av BankID-appen

Vill du ha en starkare validering kan du skanna QR-koden som visas på ID-kortet med en annan BankID-app. Det fungerar både för BankID-app med och utan aktiverat BankID. Fördelen med att använda en BankID-app utan ett aktiverat BankID är att du och dina kollegor kan använda er av samma telefon.

Så skannar du QR-koden med BankID-appen

3. Styrkt kontroll med skanner

Tredje alternativet är att skanna den rörliga QR-koden som visas på det digitala ID-kortet med hjälp av en skanner kopplad till BankID tjänstegränssnitt.

När QR-koden skannas via tjänstegränssnittet är det möjligt för dig att få ett identifieringsintyg när du gör kontrollen av ID-kortet. Dessutom görs en mer avancerad kontroll som uppfyller krav på en så kallad styrkt och tillförlitlig identifiering.

Den avancerade kontrollen uppfyller följande krav:

 • Tillitsramverket Svensk e-legitimation, tillitsnivå 3.

 • eIDAS förordningen anmälda eID-system för tillitsnivå ”väsentlig”.

 • Kraven på Stark kundautentisering (SCA) enligt PSD2.

QR-kodens tekniska standard är ISO/IEC18004:2015 model 2, version 4.

Aktiveras med pass eller nationellt ID-kort

För att aktivera ett digitalt ID-kort behövs ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort. Körkort fungerar inte. Det digitala ID-kortet visar samma bild som den ID-handling det skapats med, och gäller lika länge, om inte kundens Mobila BankID går ut tidigare.

När det digitala ID-kortet aktiveras kontrolleras att den fysiska ID-handlingen är äkta och giltig, vilket ger en hög säkerhet. Bilden, som tagits hos polisen i en kontrollerad miljö, hämtas till det digitala ID-kortet och kan inte bytas ut.

Kom igång

 • För de flesta företag räcker visuell kontroll av det digitala ID-kortet. Utbilda dina medarbetare i hur ni gör en säker kontroll med hjälp av säkerhetsdetaljerna och sedan är det bara sätta igång. Ingen teknisk implementation krävs.

 • För att skanna den rörliga QR-koden behövs bara en mobil med en BankID-app. Både med och utan ett aktivt BankID fungerar.

 • För att kunna få ett identifieringsintyg behöver du använda BankID tjänstegränssnitt. Om ditt företag har avtal om BankID kan ni börja acceptera digitalt ID-kort så snart era system anpassats för att kunna skanna QR-koder och hämta hem identifieringsintyget.

Om ni inte har avtal idag, kontakta er bank eller läs mer om att ansluta företag till BankID.

Teknisk information

Webbinarium om ID-kortet

Webbinarium tillsammans med Svensk handel och Polisen.

BankID för företag